Zomer, de tijd dat we soms wat meer tijd hebben. Of nemen. Om je bij te lezen in het vak. Om inspiratie op te doen. Om te bedenken hoe we connectie maken met onze doelgroep en met elkaar, in een wereld van haast onbeperkte mogelijkheden. We presenteren een aantal interessante artikelen, gebundeld in de serie: ZomerContent. Veel leesplezier

Vandaag 6 vragen aan Miljuschka Witzenhausen, kok bij 24kitchen.

ZomerContent gaat over hoe we connectie maken met onze doelgroep en met elkaar. Over de vraag hoe je echt tot de ander door kunt dringen en contact kunt maken. Zie jij een verbindende functie weggelegd voor eten en koken?
‘In deze tijd waarin social media een steeds grotere rol spelen, omdat er een echte connectie ontstaat tussen volgers en influencers, denk ik zeker dat eten een belangrijk “bindmiddel” is. Als mensen jouw recept gaan koken, heb je echt een verbintenis met elkaar. Mensen posten vaak foto’s van het resultaat op Instagram en Facebook en geven zo feedback, dat is erg leuk. Het geeft een extra dimensie aan mijn werk. Eten maken en er samen van genieten is de meest universele taal die mensen spreken.’

Wat betekent eten voor jou? En in het verlengde daarvan: koken?
‘Eten is voor mij net zo natuurlijk en vanzelfsprekend als ademen. Ik navigeer ook nooit door straten, maar langs de plekken waar bijzondere eetgelegenheden of -winkels zijn; straatnamen alleen zeggen mij veel minder. Koken is voor mij de ultieme ontspanning. Ik moet mij er na een lange dag soms ook wel toe zetten, net zoals iedereen, maar als ik eenmaal bezig ben, kom ik tot mezelf, op dezelfde manier als anderen gaan hardlopen om hun hoofd leeg te maken. Je kan maar drie keer per dag iets voor jezelf klaar maken en dat zijn de momenten die ik het leukst vind.’

Wanneer is jouw liefde voor koken en eten ontvlamd?
‘Het is me met de paplepel ingegoten. Ik kom uit een gezin dat het niet breed had; mijn moeder was student en mijn vader kunstenaar. We hadden 75 gulden per week om met zijn vieren van te eten. We woonden bij de Dappermarkt in Amsterdam en daar kon je aan het eind van de dag voor een habbekrats overgebleven groenten, fruit of vis kopen. Mijn vader wist van niets iets te maken, was heel creatief. Hij maakte destijds al pasta, dat deed bijna niemand, daarin was hij echt vernieuwend en ik heb veel van hem geleerd. We aten veel orgaanvlees en op bouillon gebaseerd armeluis-voedsel dat met veel liefde werd gemaakt. Er is me altijd bijgebracht dat er geen grotere armoede is dan geen eten in huis hebben als er mensen langskomen. En ook dat je altijd voor twee extra personen kookt, omdat je nooit weet of er nog spontaan mensen langskomen om mee te eten.’

Je hebt je eigen kookboeken uitgebracht, treedt in RTL Boulevard op als fooddeskundige, je presenteert en hebt acteerervaring: waarin zit de meeste uitdaging voor jou?
‘In eten en koken heb ik mijn “core” wel gevonden. Dit is wat ik de rest van mijn leven wil blijven doen. Dat geeft mij rust, want bij tv is toch elke keer de vraag wat je volgend seizoen kunt gaan doen. Ik heb geen last van die onzekerheid. Als het morgen allemaal stopt, kan ik gewoon lekker gaan cateren.’

Staat er nog iets op jouw wishlist om je in te verdiepen en expert in te worden?
‘Dat is het mooie met food: je bent nooit uitgeleerd. Ik wil graag een programma over Japan maken en over Mexico, zoals ik dat met Vietnam heb gedaan. Ik zou ook nog wel in een slagerij of een viswinkel willen werken. Ik kan nog honderd andere dingen bedenken. Mijn wishlist is eindeloos.’

Tot slot een vraag die je in september vorig jaar in een interview voor RTL Boulevard stelde aan Jamie Oliver: Als jij een ingrediënt zou zijn met een naam uit de natuur, welk ingrediënt zou dat zijn en waarom?
‘Een kleine sambal, een chilipeper. Ik ben niet alleen pittig, maar ook complex, verfrissend en ik schud mensen wakker.’

MILJUSCHKA WITZENHAUSEN (32) studeerde rechten voordat zij bij TMF diverse programma’s en de TMF Awards ging presenteren. In 2015 begon ze met haar eigen programma Miljuschka’s Food Trucks op 24Kitchen. In 2017 tekende ze een contract bij RTL Nederland, waar ze diverse programma’s presenteert. In oktober 2017 bracht ze het kookboek Miljuschka’s Street Food Vietnam uit, het vervolg op de gelijknamige 24Kitchen-serie. Ook is ze te zien in het programma De Makkelijke Maaltijd on Tour van 24Kitchen.